Hotelprijzen verlagen om gemiddelde kameropbrengsten te verhogen; de markt bepaalt!

De hotelmarkt buiten Amsterdam herstelt, terwijl verkoopprijzen steeds transparanter worden. Hoteliers kunnen zakelijke klanten geen hogere prijzen meer vragen dan het aanbod op dump-websites. De consument lijkt definitief te winnen. Maar er is geen man overboord…

Hoteliers zijn al jaren in een hevige strijd verwikkeld om verkoopprijzen kunstmatig hoog te houden. Dit terwijl iedere dag dezelfde kamers voor dezelfde data geveild worden of worden aangeboden op de bekende dump-websites. Gek? In de ogen van veel hoteliers niet; in de ogen van een (zakelijke) consument wel.

Lagere (flexibele) verkoopprijzen kunnen zorgen voor een herstel van de gemiddelde opbrengsten per kamer

De komende jaren wordt het voor hoteliers dan ook de uitdaging om arrangementen met ‘fixed’ lage tarieven als revenue-groep te managen ten opzichte van de flexibele yield-rates. In veel hotels maakt deze groep met vaste lage tarieven inmiddels een groot onderdeel uit van de dagelijkse bezetting.

Om de gemiddelde kameropbrengsten te optimaliseren kiezen veel hoteliers ervoor de flexibele yield-rates verder te verhogen. Gek eigenlijk, omdat de consument hierdoor alleen maar meer getriggerd wordt de dump-tarieven te boeken. Hierdoor wordt de hotelier meer en meer afhankelijk van deze lage tarieven en maken de flexibele yield-rates een steeds minder groot onderdeel uit van de dagelijkse bezetting.

Voor hotels buiten de grote steden wordt het de komende tijd dus vooral de uitdaging deze 2 rategroepen beter te splitsen, met als doel meer flexibele yield-rates te verkopen. Lagere (flexibele) verkoopprijzen kunnen gek genoeg dus zorgen voor hogere gemiddelde kameropbrengsten.