Hoteldistributie; blijf aan het stuur zitten van je eigen succes

De hoteldistributie verandert in een rap tempo. De afgelopen 10 jaar hebben we geleerd hoe de wondere wereld van het WWW onze wereld definitief heeft veranderd. We zijn er echter nog lang niet; de markt en de bijbehorende technologie blijven veranderen. Hoe blijven we als hoteliers aan het stuur zitten van ons eigen succes?

Klagen of omarmen?

Hoteliers zijn al jaren in dubio hoe te reageren op de veranderende markt. De distributie via OTA’s groeit nog steeds explosief. De afhankelijkheid wordt dus ook groter. Is dat nu eigenlijk positief of negatief? Veel hoteliers klagen over deze ontwikkelingen en de hoge commissies. Maar wat doen we eraan? Waarom moet de consument bij veel hotelwebsites zoeken naar de boekingsmodule waarna je 8 stappen door moet lopen, terwijl dit bij Booking in 3 stappen kan en in een minuut je boeking voltooit? Mag je dan wel klagen? Moet je dan niet ontzettend blij zijn met deze partijen die blijkbaar wel kunnen voldoen aan de wensen van de consument?

Be better or be different

Innoveren is en blijft de sleutel. Tegen de marketingbudgetten van de grote OTA”s kan je als ‘eenpitter’ niet op. Hoe zorg je er dan toch voor dat er de nodige traffic en conversie uit je eigen kanaal komt? De kop zegt het al; be better or be different! Bereik vergroten in specifieke markten, daar draait het om. Zorg dat je website(s) bezocht worden en nog belangrijker; zorg dat deze traffic kwalitatief is en bezoekers converteren.

De enige manier om ‘in control’ te blijven is innoveren

Onze strategie

Wij slagen er de laatste jaren in om de productie van ons eigen distributiekanaal explosief te laten groeien. Het gekke is; dit ligt nog niet eens aan de techniek of onze hyper-moderne boekingsmodules.

Nee, de kunst is om de juiste traffic naar de juiste website(s) te loodsen en op de juiste plaats in je online winkel te laten ‘landen’. Wij doen dit bijvoorbeeld in samenwerking met onze retail-partners. Kortingen die we anders toch al kwijt waren geweest aan commissies geven wij direct terug aan klanten van onze partners. Segmenteren en dus gericht(er) verkopen komt hierdoor in een nieuwe fase terecht. Een klant van een prijsvechter is immers op zoek naar een ander aanbod dan een klant van een merk in een hoger segment. Kruisbestuiving is hierin enorm interessant! Iedereen is op zoek naar converterend publiek; ook branches buiten de hotellerie. Wij slaan hierin graag de handen ineen.

Vanzelfsprekend speelt techniek ook een belangrijke rol. Op welke manier toon je je prijzen? Wanneer bied je welk supplement aan? Hoeveel reserveringsstappen zijn nu eigenlijk optimaal? Hoe navigeer je, horizontaal of verticaal? Interessante vraagstukken waar wij druk mee bezig zijn!