‘Wat doen jullie eigenlijk?’

Op 21 september 2020 stapte ik als nieuwe stagiaire het kantoor van Hospecs binnen in Apeldoorn. Na een goede kop koffie vroeg ik “Wat doen jullie nou écht voor werk?”, waarop Joram mij antwoordde: “Ken je dat spelletje dat je op een website kijkt naar een hotelovernachting, en je kijkt een dag later en je ziet een andere prijs staan? Dat is precies wat wij doen”. Natuurlijk komt er bij revenue management veel meer bij kijken dan alleen dat.

Op dit moment studeer ik aan de Hotel Management School Maastricht en loop ik mijn operationele stage. Gedurende deze periode werk ik twee dagen per week op kantoor en drie dagen in de week achter de receptie in één van de hotels. Voor mij is dit de ideale kans om van beide werelden te proeven, Ook geeft het de mogelijkheid om meteen te kunnen zien of dat wat op kantoor bedacht wordt, ook werkt in de praktijk. Geen enkele dag is hetzelfde en dat maakt het werk juist zo interessant.

“Mede hierdoor zorgt Hospecs ervoor dat een hotelier nergens meer naar om hoeft te kijken en zich kan focussen op andere zaken.”

Inmiddels ben ik halverwege mijn stage en zijn de dagen voorbij gevlogen. Ondanks de sluiting van de restaurants, ligt er voor ons ruim voldoende werk. Zo is bijvoorbeeld een wekelijkse bezigheid van mij het maken van een boekingsvoorspelling voor de hotels. Bij de analyse wordt er vanuit meerdere perspectieven naar de cijfers gekeken. Hierna worden de resultaten besproken. Daar waar school je alleen leert wat de formule is om de ADR uit te rekenen, praat je hier mee over echte cijfers. Mijn visie doet er daadwerkelijk toe. We hebben het bijvoorbeeld over hoe het kan dat de gemiddelde besteding is toegenomen, terwijl er duidelijk minder nachten zijn geboekt. Wat heeft dat voor gevolgen? Kortom: je moet alert , kritisch en analytisch zijn.

Verder houd ik me bezig met OTA’s. Ik benader nieuwe travel agents om samenwerkingen aan te gaan, terwijl ik tegelijkertijd nauw in contact blijf met al bestaande connecties. Zo kan er ineens een verandering zijn in de markt, waardoor de prijzen via de travel agents ook aangepast dienen te worden. Of, we bedenken samen een nieuwe strategie met bijpassende arrangementen om zo de gestelde doelen van de hotelier te kunnen behalen. Voor beide partijen is het immers van belang dat er reserveringen binnen komen.

Als de reservering dan eenmaal gemaakt is, wil dit nog niet zeggen dat hij goed verwerkt wordt binnen het PMS. De weg van het PMS naar bijvoorbeeld de eigen website kan soms erg hobbelig zijn. Prijzen worden niet doorgestuurd vanuit de channel manager, of reserveringen zijn incompleet. Wij zorgen ervoor dat dit allemaal soepel verloopt en lossen deze fouten op. Daarnaast zijn we bezig met evenementen en prijsaanpassingen, zodat de juiste gast op het juiste moment de juiste prijs ziet. Mede hierdoor zorgt Hospecs ervoor dat een hotelier nergens meer naar om hoeft te kijken en zich kan focussen op andere zaken.

Ik kijk met veel plezier terug op de afgelopen weken en ben blij dat ik hier terecht ben gekomen. Ik heb veel nieuwe dingen eigen gemaakt en heb ondanks de onzekere tijd met het virus er alle vertrouwen in dat ik mijzelf verder kan blijven ontwikkelen in de resterende weken. Ik leer nieuwe essentiële dingen die niet standaard in het hoger hotelonderwijs verwerkt zitten. Zo, dat was het van mijn kant. En.. zoals ze in het mooie Maastricht dan nu zouden zeggen, haw pin, en tot snel!

Christianne